Stretching
När hästen stretchas så är det viktigt att veta vilka
muskler som man kommer åt.
Min tanke kring stretching går ungefär så som jag tänker kring hästmassagen. Det är något som hästen behöver. Ibland kan vi se dem stretcha själva genom att sträcka ut ett bakben eller sjunka ner likt en katt eller stretcha halsen och nacken. Det ligger naturligt hos både oss och hästen.. Skillnaden är när vi gör det och hästen gör det själva känner vi och hästen sin egen gräns.
Vissa delar kan inte hästen stretcha själva och då får vi hjälpa dem. Men då kan man kanske tänka att detta inte behövs. Jo, det kan behövas eftersom vi använder dem onaturligt såsom rida och köra dem.
Stretching av hästen utförs för att töja ut musklerna efter träning och för att förebygga skador. Stretching minskar risken för träningsvärk samt underlättar för lymfan att transportera ut slaggprodukter ifrån kroppen.
Vid hårdare träning kontraherar musklerna ihop sig. Om inte hästen får ordentlig ner värmning och chans att länga ut musklerna igen så är risken att musklerna förkortar sig samt blir oelastiska. Om detta upprepas så kommer det i sin tur att påverka hästens rörelser i framtiden. Tillslut så involveras senor och leder och andra skador uppstår.
En muskel som är frisk och elastisk får inte lika lätt skador som en förkortad muskel. Stretchar vi hästen efter hårdare träning så förebyggs skador och den får behålla sin smidighet.
När man stretchar en muskel så sträcks muskeln ut så att muskelfibrerna stretchas ut maximalt.
Det är viktigt att du känner var hästen har sitt normala stopp i leden och stoppa upp rörelsen där. Alla hästar är olika viga och det är viktigt att inte forcera hästen in i ett onaturligt läge då stretchingen kan skada istället för att hjälpa.
Läs alltid av hästens signaler så du ser att den kan slappna av ge efter. Hästen kan ha ont och musklerna kan vara mycket förkortade. Då är det viktigt att lyssna och inte ta i för mycket. Jag brukar alltid massera istället om hästen är öm och väldigt förkortad för att sedan ta vid med stretchingen.
Enkelt förklarat: Gör det ont kommer nerver signalera smärta till hjärnan som i sin tur signalerar med andra nerver att muskeln skall sluta sträcka ut sig då övertänjning är nära.
Muskeln kommer då snabbt att dra ihop sig varav hästen kan bli rädd och tycka att stretching är otäckt. Det kommer bli problem såsom ovillighet till stretching och kan också leda till problem t ex vid hovkratsning eller att du inte får närma dig orådet som smärtade.
Inför stretching så är det är viktigt att själv vara lugn och avslappnad och tänka på sin arbetsställning. Det är mycket tungt att stretcha. Arbeta med rak rygg och böjda knän.
Det handla mycket om förtroende vid stretching med tanke på hästen extremiteter så håller vi fast dem i dessa.
Hästen ska känna sig trygg med detta och i början visar man endast vägen och jobbar korta stunder med detta och var noga med beröm när hästen gör rätt. När du är klar så sätt ned benet sakta så du inte släpper det rakt ner då detta är mycket obehagligt för hästen.
Med tanke på en muskels utvecklings så kan det ta upp till tre månader med regelbunden stretching innan hästen nått sitt optimala läge för de olika stretching övningarna.
Ibland kan det vara bättre att massera musklerna kring lederna istället för att stretcha. Alla hästar tycker inte om stretching och likaså här är det bättre att massera de områden som är utsatta. Lägg också mycket mer tyngd på uppvärmning och nervärmning istället.
En häst som har ledproblem, problem av ålderdom, överrörlighet, inflammation eller infektion så ska de inte stretchas. Det är också viktigt att stretcha med försiktighet då det är någon annans kropp och därför är det viktigt att du som utför övningen kan läsa av hästen.
Jag tänker gå igenom basic vilka muskler som påverkas när vi stretchar hästens framben:
Frambenet framåt, stretchar baksidan/flexorerna av frambenets muskler och bog och armbågsledens muskler bl a: M. Latissimus Dorsi, M. Triceps Brachii, M. Serratus ventralis thoracis, M. Pectoralis ascendens, M. Pectoralis transversus., M. Rectus abdominis, M. Infrapinatus och M. Deltoideus. M. Rhomboideus och M. Trapezius.
Håll i kotleden och gärna en hand under karpalleden så den inte blir helt rak. Lägg aldrig handen ovanpå och tryck, risken är att leden blir för rak och hästen blir överrörlig som resultat!
VARNING, Håll ej under tån på hästen under hoven. Skulle hästen snabbt sätta ner hoven av någon anledning, blir du lätt av med några fingrar!
Frambenet bakåt, stretchar benets framsidas muskulatur och halsens muskulatur. M. Brachiocephalicus, M. sternocephalicus, M. Splenius, M. Rhomboideus och M. Trapezius, M. Supraspinatus, M. Subclavius, M. Serratus ventralis cervicis. M. Pectoralis descendens och M. Pectoralis transversus.
Tycker hästen det är obehagligt så böj benet och hjälp till med ditt eget knä eller lår och för benet bakåt.
Frambenet böjt uppåt, stretchar bogens muskulatur, armbågsledens muskler. Berörda muskler: M. Latissimus Dorsi, M. Triceps Brachii, M. Pectoralis ascendens, M. Rectus abdominis, M. Infrapinatus och M. Deltoideus. M. Rhomboideus och M. Trapezius.
Lägg hästens knäveck på din arm och pressa försiktigt uppåt.
Var beredd på att hästen kan rycka till. De flesta hästar gillar denna stretching.