Rörelsestörningar, stresspunkter och triggerpunkter

Rörelsestörningar 

Det kan ta lång tid att träna upp sitt öga för rörelsestörningar. Speciellt när rörelsestörningen är i sitt första skede. Därför är det viktigt att iaktta hästen ofta när den rör sig både med ryttare och fritt i hagen. Det är ju aldrig bara en muskel som utför en rörelse utan flera muskler som samarbetar och är engagerade i hästens rörelse. Det är tillräckligt med att bara en eller ett litet antal muskler är hårda och stela för att en rörelse skall bli störd. Så det är viktigt att behandla alla muskler runt omkring en skadad muskel. 

Då förebygger man också så att inte fler muskler förs med i krampen, tänk på den ”drunknande” muskeln som försöker hålla sig kvar på ytan.. 

 

Vi arbetar med händerna för att känna igenom hästens muskulatur. Då letar man efter stresspunkter som precis som det låter är ett ställe som blir stressat i muskeln pga ex ensidig träning, höga farter, statisk form, oliksidigryttare osv. Stresspunkternas kartläggning, är därför till stor hjälp för att hitta små kramper innan de blir för stora, samt vilken och vilka muskler som är involverade.

Triggerpunkter är ett område i muskeln som är triggat och muskelfibrerna drar ihop sig för att sensoriska nervtrådar skickar signaler till hjärnan att det håller på att brista och hjärnan skickar tillbaka till muskelns motoriska nerver att dessa ska dra sig samman. 

Finner man dessa stressade områden i tid så kan man lösa upp dessa med stresspunktsbehandling samt triggerpunktsbehandlig. Sedan är det viktigt att komma fram till vad det är som ställer till dessa probmelm tillsammans med ägaren och förebygga så det inte blir så triggat. 

Undvik skador genom att

  • Värma upp hästen ordentligt minimum 20 minuter innan arbetspasset och 20 minuter efter.
  • Styrketräning: musklerna blir starkare och hjälper leden att fungera bättre.
  • Balansträning och stabilitetsträning samt smidighetsövningar.
7 Oct 2021


Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)